Frilansa i din tekniska yrkesroll

Jobbar du idag med något tekniskt, som ingenjör, elektriker eller kanske sitter du på en utbildning inom IT? För att maximera din kompetens och tid kan frilans vara en ypperlig lösning.

Med Gigger kan du jobba inom din tekniska roll på dina egna villkor och sedan fakturera kunden utan att behöva ha ett företag.

Allt du behöver göra att skapa ett konto, skicka fakturan och när kunden betalat plockar du ut lönen skattad och klar! Gör din grej så sköter Gigger resten!

👍 Skicka fakturor

💸 Få ut din lön

👏 Skattat & klart

Hur börjar jag jobba som frilansare inom tekniska yrkesområden?

Som frilansare inom tekniska yrken erbjuder du dina tjänster till antingen företag eller direkt till kunden. Som frilansare bestämmer du helt själv över vilka jobb du tar dig an, när du vill göra dem och hur mycket betalt du vill ta. Dessa fördelar är ytterst ovanliga som heltidsanställd.

Ingenjörens roll har förändrats de senaste åren. Som ingenjör kan man idag jobba inom alla möjliga områden, som planering, konstruktion och utveckling av nya produkter, men även med marknadsföring.

Det här ger utrymme för att frilansa antingen vid sidan av eller på heltid.

Även elektriker och IT-profiler har också ett förändrat arbetsklimat. Digitaliseringen i världen passar inte alla och många människor behöver fortfarande den support de bara kan få av utbildade tjänstemän. 

En IT-profils uppgifter kan vara allt ifrån att sköta underhåll av servrar, infrastruktur, nätverk, system och applikationer. Även att lösa supportärenden, utföra installationer av applikationer, system och servrar är också vanligt.

Elektrikerns uppgifter går lite i samma linje och därför är frilans en ypperlig möjlighet för alla dessa yrkesgrupper.

Genom att frilansa som din yrkesroll har du större kontroll över din arbetstid och dina uppdrag. Många som jobbar som frilansare är egenföretagare, men om man hellre vill fakturera som privatperson kan vi på Gigger hjälpa till med faktureringsprocessen – så att du kan fokusera på att maximera din kompetens.

Fakturera utan företag med gigger och betala från 1% i avgift.

Vi tar hand om all bokföring 👍

Gigger tar hand om all bokföring samt betalningar av skatt och moms. Du får dina pengar utbetalade på kontot skattat och klart.

Vi ser till att du får pension 👋

Får oss är det viktigt att våra Giggers får samma förutsättningar som anställda. Ifall du föranmäler ditt gig registrerar vi din allmänna pension genom IF.

Du får pengarna efter 3-5 dagar 👏

När kunden har betalat din faktura så får du dina pengar utbetalat på ditt konto efter 3-5 dagar.

Vad krävs för att jobba som frilansare?

För dessa yrkesgrupper är egentligen det enda som krävs att man har en utbildning.

Att ha erfarenhet och goda referenser är självklart meriterande och konkurrenskraftigt på arbetsmarknaden. Men det är faktiskt inget krav, då du är din egen chef och oftast skaffar du dina kunder på egen hand.

Med det sagt, eftersom du är din egen chef, krävs det att du vet om att det är du som måste hitta dina kunder, det är du som måste kasta krokarna och det är du som måste se till att de betalar.

När det kommer till att ta betalt för dina tjänster finns det två alternativ. Antingen kan du starta ditt eget företag och fakturera via företaget, detta är dock både svårt och dyrt. Att starta ett eget aktiebolag i Sverige kostar 25 000 kronor och det medför en hel del administration och bokföring varje år.

Det andra alternativet är att fakturera som privatperson. Till en början är detta det absolut bästa alternativet så att du kan fokusera på att. Bygga din kundkrets och leverera goda resultat. Du har med andra ord inte tid att lära dig hur man driver företag och sköta administrativa uppgifter.

Genom att skapa ett konto på Gigger kan du fakturera utan företag för endast 3,5% i avgift och du slipper sköta all administration. När kunden betalat fakturan får du lönen direkt in på kontot skattad och klar. 

Hur mycket ska man ta betalt när man frilansar inom tekniska yrken?

När det kommer till hur mycket betalt du ska ta av kunden går det faktiskt inte riktigt att säga en exakt summa. Det är nämligen väldigt varierande från yrke till yrke och hur mycket man jobbar.

Enligt siffror från 2019 tjänar en nyexaminerad ingenjör mellan 31 000–36 500 kronor.

Vad en frilansare får i lön beror till stor del på mängden erfarenhet och kunskap.

Erfarenheten och kunskaperna gäller även för elektriker och IT-profiler. I elektrikerns fall är det däremot möjligt att en avvikelse på 15% från överenskommen arbetskostnad är ok för en hantverkare att ta ut på eget bevåg om inget annat avtalats.

Som privatperson krävs mycket eget ansvar när det kommer till administration och skatter, därför vill vi på Gigger hjälpa dig med den biten.

Du överlåter helt enkelt faktureringsprocessen till oss, så hjälper vi dig hela vägen. Din lön läggs sedan under fliken ”min lön”, där du själv kan välja hur mycket pengar som ska föras över till ditt bankkonto. På så vis kan du fokusera på din verksamhet och slippa onödig stress. Om du vill veta hur mycket du får ut efter skatter och avgifter kan du använda dig av vår smidiga lönekalkyl.

Vad innebär det att frilansa – varför inte starta eget företag?

Även om du har som målsättning att bli egenföretagare skadar det inte att börja som frilansare. Faktum är att det till och med kan vara bättre.

När du frilansar har du stora möjligheter att pröva dig fram och se om din verksamhet är värd att satsa på. Det är också i det här stadiet du bygger upp din kundkrets.

Faktum är att det allra viktigaste är att ha kunder. Utan en kundkrets är det absolut ingen mening att starta ett företag. Genom att frilansa till en början kan du både fokusera på att skaffa kunder, komma in i det självständiga och flexibla arbetet och när allt det flyter på bra – då kan du börja tänka på företagsdelen.

Däremot finns det de frilansare som, även när de har byggt upp en kundkrets, fortsätter att fakturera utan företag. Bekvämligheten med att slippa all administration och få pengarna direkt in på lönekontot är nämligen avgörande för många frilansare.

Och med Gigger får du ut maximal lön, eftersom avgiften bara ligger på 3,5%!