Frilansa med något kreativt

Är du kreativ och vill jobba extra som journalist, fotograf, marknadsförare eller grafisk designer? Eller är du kanske artist eller musiker? Då är frilans inom kreativa yrken perfekt för dig.

Med Gigger kan du jobba med ditt drömyrke utan att behöva starta eget företag. Vi sköter allt som har med administration, bokföring och skatter att göra.

Så här kommer du igång!

 👍 Skicka fakturor

💸 Få ut din lön

👏 Skattat & klart

Steg för steg: Så börjar du jobba som frilansare

Att frilansa inom kreativa yrken är tacksamt då möjligheterna är extra stora eftersom frilans är väldigt vanligt och redan etablerat på arbetsmarknaden inom dessa branscher.

När man ska börja frilansare inom kreativa yrken är det första steget att investera i lämplig utrustning. Är du frilansande journalist behöver du en dator och om du är fotograf behöver du en kamera och så vidare.

Sedan är det dags att komma på en idé. Fundera över dina kunskaper och vad du är mest intresserad av. Gillar du kändisar kanske ett alternativ är att jobba som fotograf på event med “röda mattan”. Eller är du frilansande journalist och brinner för resor kanske du kan specialisera dig på resebranschen?

Genom att ha en plan på vilket område du vill rikta in dig på så blir det enklare att hitta sin nisch och bli bäst i just den nischen. Att bygga upp en stabil kundkrets tar många år, så det kan vara en bra idé att ha ett annat yrke vid sidan om, i alla fall till en början.

Behöver jag utbildning för att jobba som frilansare?

Det finns egentligen ingenting som säger att man måste ha en utbildning för att vara frilansare. Däremot kan en utbildning ge vissa konkurrensfördelar.

Vem som helst i Sverige kan faktiskt kalla sig journalist med tanke på yttrandefriheten och tryckfrihetsförordningen. Men att faktiskt ha en utbildning inom journalistik väger tungt när du kommer ut på arbetsmarknaden.

Precis samma sak gäller för de andra yrkesgrupperna. Det finns inga krav på att vara utbildad, men att kunna fota och att kunna Photoshop, till exempel, kommer vara en fördel.

När det kommer till fotografer finns det grundläggande fotokurser på högskolor och folkhögskolor, där bland annat visuell gestaltning, teknik och bildspråk tas upp (Studentrum.se).

Om man är en person som inte dras till utbildningar, går det även bra att lära sig på egen hand. Om man bygger upp en bra och konkurrenskraftig portfolio kommer bristen på utbildning inte vara något problem.

Fakturera utan företag med Gigger och betala från 1% i avgift.


Vi tar hand om all bokföring 👍

Gigger tar hand om all bokföring samt betalningar av skatt, moms och sociala avgifter. Du får dina pengar utbetalade på kontot skattat och klart.


Vi ser till att du får pension 👋

För oss är det viktigt att våra giggare får samma förutsättningar som anställda. Vi registrerar din allmänna pension och om du föranmäler ditt gig täcks du även av vår försäkring med IF.


Du får pengarna efter 3-5 dagar 👏

När din kund har betalat din faktura så får du dina pengar utbetalat på ditt konto efter 3-5 dagar. Då är allt skattat och klart, som en helt vanlig lön.

Vad tjänar man som frilansare?

Fördelen jobba som frilansare är att man bestämmer helt och hållet hur mycket man vill jobba och hur mycket man vill ta betalt.

Vissa frilansare väljer att ta betalt per timme och sedan fakturera kunden för antalet timmar. Andra bestämmer ett fast pris för hela jobbet. Här finns det inga rätt och fel och oavsett vilket alternativ du väljer så funkar båda lika bra.

Enligt yrkeskollen.se går det enkelt att kolla upp hur mycket man skulle tjäna på en månad och enligt statistik från SCB ligger bruttolönen för exempelvis en frilansfotograf på ca 33 400 kr. Denna siffra avser heltidsarbete.

När det kommer till att prissätta sina tjänster är det viktigaste egentligen att man inte känner sig underbetald eller utnyttjad. Det finns ingen satt siffra på timkostnader, men ett bra utgångsläge är att prata med andra personer i branschen, och se hur de resonerar kring sina timkostnader.

Vad innebär det att frilansa?

Begreppet frilans används ofta – men vad innebär det i praktiken? När man är en frilansare betyder det att man erbjuder sina tjänster till företag, utan att vara fastanställd där. Som frilansare får du större flexibilitet, där du själv kan styra över dina arbetstider och vilka uppdrag du tar dig an.

När man frilansar finns det två sätt att få sin lön på. Det ena är att starta ett eget företag eller en enskild firma och sedan plocka ut lön. Det andra är att fakturera som privatperson, då behöver du inte ha ett eget företag och du slipper all administration. 

Genom att skapa ett konto på Gigger kan du fakturera utan företag för endast 3,5% i avgift, vilket är en väldigt billig avgift. När kunden betalat fakturan har du lönen på ditt konto skattad och klar!

Kom igång idag!

Nu när du är i uppstarten till ett mer friare liv och ett yrke som du drömt om att jobba med, så är det viktigt att tänka på vissa saker. Till en början uppstår nämligen ofta vanliga frågor kring frilans. Något som många undrar är varför man ska välja frilans istället för att starta eget företag. Läs mer nedan!

  • Det finns inga genvägar. Allt börjar med att bygga en kundkrets och leverera goda resultat.

  • Att starta eget företag kan kännas som en stor risk.

    För många frilansare, som är i uppstartsfasen, kan det vara svårt att veta om man har tillräckligt mycket jobb för att gå runt. Dessutom är att starta eget företag absolut inte prio ett när det kommer till att börja frilansa.

  • För att ett företag ska gå med vinst behöver du kunder.

    Tänk såhär; om du inte har några kunder finns det faktiskt ingen som helst anledning att ha ett företag. Det viktigaste när man börjar frilansa är faktiskt att skaffa kunder och göra bra ifrån sig.

  • Bra resultat är viktigare än finliret.

    I slutändan bryr sig dina kunder bara om resultatet du levererar. Så varför ska du då lägga tid på att lära dig driva företag när du, nu i början, bör lägga all tid på att göra bra ifrån dig för att bygga upp din kundkrets?

    Exempelvis så kommer ingen bry sig om du har en superproffsig och avancerad hemsida om dina tjänster inte är bra, eller om de inte är nöjda med resultatet.